Leer is een veelgebruikt materiaal in de mode- en meubelindustrie. Het staat bekend om zijn duurzaamheid, elegantie en tijdloze uitstraling. Maar wist je dat er verschillende technieken zijn om leer te bewerken? Een van die technieken is het schalmen van leer. In dit artikel gaan we dieper in op wat het schalmen van leer precies inhoudt en waarom het belangrijk is voor de kwaliteit van lederen producten.

Schalmen van leer

Het schalmen van leer is een proces waarbij de huidlaag van het leer wordt verwijderd om de gewenste dikte en textuur te verkrijgen. Hierdoor wordt het leer soepeler en flexibeler, waardoor het gemakkelijker te bewerken en te gebruiken is in diverse toepassingen, zoals kleding, tassen, schoenen en meubels.

Het schalmproces begint met het selecteren van hoogwaardig leer. Dit leer wordt vervolgens onderworpen aan een speciale behandeling waarbij de bovenste laag (ook wel bekend als “de nerf”) wordt verwijderd. Deze laag bevat oneffenheden zoals littekens, insectenbeten of andere imperfecties die de algehele uitstraling van het eindproduct kunnen beïnvloeden.

Na het verwijderen van de nerf wordt het leer gelooid om ervoor te zorgen dat het zijn structuur behoudt en niet uitdroogt of verslechtert na verloop van tijd. Dit proces kan worden gedaan met behulp van verschillende methoden, zoals plantaardig looien of chroomlooiing. Beide methoden hebben hun eigen voordelen en worden vaak gekozen op basis van de gewenste eigenschappen van het leer.

Voordelen van het schalmen van leer

Het schalmen van leer heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat het leer soepel en flexibel wordt, waardoor het gemakkelijker te verwerken is voor ontwerpers en fabrikanten. Dit maakt het mogelijk om complexe patronen te creëren, zoals reliëfs of stiksels, die de esthetiek van lederen producten kunnen verbeteren.

Daarnaast verbetert het schalmen ook de kwaliteit en duurzaamheid van het leer. Door de bovenste laag te verwijderen, worden eventuele imperfecties geëlimineerd en wordt een gelijkmatige textuur verkregen. Dit resulteert in een eindproduct met een uniforme uitstraling en een hogere weerstand tegen slijtage.

Nadelen van het schalmen van leer

Het schalmen van leer kan echter ook nadelen hebben. Door de bovenste laag te verwijderen, wordt het oppervlak van het leer kwetsbaarder voor vlekken en beschadigingen. Daarom is het belangrijk om naast het schalmproces ook andere bewerkings- en onderhoudsmethoden toe te passen om de kwaliteit en levensduur van lederen producten te waarborgen.

De beste kwaliteit, gegarandeerd

Bij De Leergroothandel begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het schalmen van leer is voor hoogwaardige lederwaren. Daarom bieden wij alleen geselecteerd leer aan dat zorgvuldig is behandeld en geschaald om de beste kwaliteit te garanderen. Onze lederen producten zijn niet alleen stijlvol en duurzaam, maar ook gemakkelijk te bewerken voor ontwerpers en creatievelingen.

Of je nu op zoek bent naar hoogwaardig leer voor het maken van tassen, schoenen of meubels, bij De Leergroothandel vind je een uitgebreid assortiment aan leer in verschillende kleuren, diktes en texturen. Onze experts staan klaar om je te adviseren over welk type leer het meest geschikt is voor jouw project.