Nubuck leer, een geliefde keuze in de modewereld, kenmerkt zich door zijn unieke fluweelachtige uitstraling. In deze uitgebreide verkenning duiken we dieper in de wereld van nubuck leer, behandelen we de oorsprong, de voordelen, nadelen, onderhoud en vergelijken we het met suède.

Nubuck leer van de Leergroothandel

Wat is Nubuck leer?

Nubuck leer, afkomstig van kalfs- of runderhuid, ondergaat een speciaal proces waarbij de nerfzijde licht wordt geschuurd. Dit resulteert in een ruw, fluweelachtig oppervlak, dat stijlvol en toch robuust is. Hoewel het enige gelijkenis vertoont met suède, is nubuck ruwer en duurzamer, waardoor het perfect past bij een stoere outfit.

Nubuck wordt vaak geproduceerd met een dikkere en stevigere huidlaag in vergelijking met suède. De stevigere structuur draagt bij aan de duurzaamheid van nubuck daarbij heeft het nature betere waterbestendige eigenschappen. Deze eigenschap kan worden verbeterd door het gebruik van impregneermiddelen, waardoor nubuck geschikt is voor diverse weersomstandigheden.

Nubuck leer kopen

Bij onze groothandel bieden we mooi nubuck leer aan, een veelzijdig materiaal dat gebruikt wordt in de productie van laarzen, kleding, banken en diverse andere leren artikelen, waaronder stijlvolle handtassen.

Van welk dier komt Nubuck leer?

Nubuck leer wordt voornamelijk vervaardigd van kalfs- of runderhuid, wat bijdraagt aan de natuurlijke en hoogwaardige eigenschappen van dit materiaal.

Is Nubuck echt leer?

Absoluut, nubuck is een volwaardig leersoort, verkregen uit dierlijke huiden. Dit geeft het niet alleen een natuurlijke uitstraling maar ook duurzaamheid en authenticiteit.

Voor- en nadelen van Nubuck leer

Voordelen:

 • Ademend Vermogen: Door het schuurproces behoudt nubuck zijn ademend vermogen, waardoor het ideaal is voor sportieve activiteiten en wandelschoenen.
 • Waterbestendigheid: Na impregnatie blijft nubuck langdurig waterbestendig, waardoor het geschikt is voor diverse weersomstandigheden.
 • Duurzaamheid:
  De dikke huidlaag zorgt voor een langere levensduur, terwijl het ruwe karakter beschadigingen camoufleert.
 • Comfort:
  Nubuck biedt een bijzonder aangenaam draagcomfort, wat vooral belangrijk is tijdens lange wandelingen.

Nadelen:

 • Vlekgevoeligheid:
  De open structuur maakt nubuck vatbaar voor vuil en vet, wat kan leiden tot vlekken.
 • Beperkte uv-bestendigheid:
  Vooral bij lichte kleuren kan blootstelling aan de zon leiden tot verkleuring.

Nubuck leer schoonmaken

Het schoonmaken van nubuck leer vereist zorgvuldigheid. Een wildleerborstel is effectief tegen normaal vuil, terwijl speciale gummetjes en reinigingsmiddelen nodig zijn voor hardnekkige vlekken. Impregneer het leer na reiniging om het te beschermen tegen nieuwe vervuiling en uv-straling.

Nubuck leer onderhouden

Voor langdurige pracht en behoud van nubuck leer is regelmatig onderhoud cruciaal. Gebruik impregneerspray en specifieke onderhoudsproducten die zijn afgestemd op de eigenschappen van nubuck leer.

Het is een feit dat goed verzorgde schoenen niet alleen langer meegaan, maar ook gemakkelijker vlekken kunnen weerstaan. Aangezien Nubuck een natuurlijk materiaal is, vereist het regelmatige zorg.

Specifiek voor nubuck geldt dat het onderhoud vereist met een aangepaste spray. Het is van cruciaal belang om een geschikte spray te gebruiken en ervoor te zorgen dat deze geen wax bevat. Kies voor een water- en vuilafstotende spray zonder wax en breng deze om de twee weken aan op je nubuck schoenen. Let op de instructies op de spuitbus om het optimale effect te bereiken.

Door regelmatig de schoenen te behandelen met deze speciale spray, verminder je de kans op vlekken door vuil en stof. Hierdoor behouden de schoenen niet alleen hun oorspronkelijke uitstraling, maar blijven ze ook beter beschermd tegen externe invloeden. Zorg ervoor dat de schoenen volledig opdrogen voordat je ze weer draagt, zodat je langdurig plezier hebt van schone en goed verzorgde nubuck schoenen.

Nubuck leer en regen

Na impregnatie kan nubuck leer regenbestendig zijn. Zorg ervoor dat je de schoenen op de juiste manier droogt om de ademende eigenschap te behouden en geniet van droge en comfortabele voeten, zelfs in nat weer.

Volg deze stappen om Nubuck juist te laten drogen:

 1. Verwijder Vuil en Modder:
  Voordat je nubuck schoenen laat drogen, is het belangrijk om eventueel aanwezig vuil of modder voorzichtig te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of doek om overtollig vuil weg te vegen.
 2. Vul de Schoenen met Krantenpapier:
  Stop de schoenen vol met ongekleurd krantenpapier. Dit helpt niet alleen om de vorm van de schoenen te behouden, maar absorbeert ook vocht van binnenuit.
 3. Drogen op Kamertemperatuur:
  Plaats de schoenen op kamertemperatuur om ze te laten drogen. Vermijd directe warmtebronnen zoals radiatoren, haardrogers of direct zonlicht, omdat dit het leer kan uitdrogen en beschadigen.
 4. Laat Natuurlijke Luchtstroom Toe:
  Zorg ervoor dat er voldoende natuurlijke luchtstroom is rond de schoenen terwijl ze drogen. Vermijd afgesloten ruimtes, zoals plastic zakken, omdat dit de luchtcirculatie belemmert.
 5. Herpositioneer het Krantenpapier Indien Nodig:
  Controleer na enige tijd het krantenpapier in de schoenen. Als het verzadigd is, vervang het dan door droog papier. Dit helpt bij het absorberen van aanhoudend vocht.
 6. Wees Geduldig:
  Laat de schoenen op natuurlijke wijze drogen en wees geduldig. Forceer het droogproces niet door warmte toe te passen, omdat dit de natuurlijke eigenschappen van het nubuckleer kan beschadigen.

Nubuck leer kleuren

Nubuck leer is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Kies zorgvuldig, rekening houdend met de uv-gevoelige aard van het leer, vooral bij lichte tinten.

Nubuck vs suede

Ondanks oppervlakkige gelijkenissen verschillen nubuck en suède in uiterlijk en duurzaamheid. Nubuck, met zijn ruwere textuur en dikkere huidlaag, biedt een langduriger en stijlvoller alternatief. Nubuck is gemaakt van de buitenzijde van dierenhuid en voelt fluweelachtig aan. Suède is gemaakt van de binnenzijde van dierenhuid en heeft een geborstelde structuur bestaande uit kleine haartjes.

Wil je ander leer kopen of inspiratie opdoen voor jouw project? Bezoek dan onze studio!